„Să simți durerea celuilalt ca pe a ta. Să iubești chiar și pe cel care nu te iubește. Să te rogi chiar și pentru cei care te rănesc.” Așa ne învăța, cu blândețe și lacrimă, Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul – un om al lui Dumnezeu care și-a transformat viața în rugăciune și iubirea în lucrare tăcută.
Născut în 1924 în Farasa Capadociei, Sfântul Paisie a fost chipul smereniei și al dragostei lucrătoare. De la meșteșugul tâmplăriei la asceza din Sfântul Munte, de la jertfa în război la mângâierea adusă sufletelor zdrobite, întreaga sa viață a fost o chemare: să ne deschidem inima către ceilalți.
Într-o lume grăbită, în care fiecare aleargă pentru sine, cuvintele sale rămân un balsam pentru suflet și un îndemn la a trăi nu doar pentru noi, ci și pentru aproapele nostru.
Mai jos, am adunat câteva dintre cele mai adânci gânduri ale sale despre dragostea creștină – cea care nu judecă, ci plânge; nu se mândrește, ci slujește; nu așteaptă răsplată, ci se jertfește în taină.
„Nu ar trebui niciodată să judecăm. Când vedem pe cineva căzând încă în păcat, ar trebui să plângem și să-I cerem lui Dumnezeu să-l ierte.”
„Oamenii care au dragoste și bunătate se aseamănă cu îngerii care transmit bucurie și veselie, oriunde s-ar afla.”
„Cine este în ziua de azi interesat de celălalt? Nimeni. Totul pentru sine, nimic pentru ceilalţi. Va trebui să dăm socoteală pentru aceasta, căci Dumnezeu Care este tot numai Iubire nu va ierta această indiferenţă a noastră faţă de semenul nostru.”
„Dumnezeu face minuni când cineva participă cu inima sa la durerea celuilalt.”
„Vrei ca rugăciunea ta să se facă din inimă şi să fie bine primită înaintea lui Dumnezeu? Să simţi durerea semenului tău ca şi cum ar fi a ta. Chiar şi numai un suspin din inimă pentru aproapele tău aduce rezultate minunate.”
„Cel ce trudeşte pentru aproapele din iubire curată, îşi află odihna mulţumită trudei sale. Cel ce se iubeşte pe sine şi leneveşte, oboseşte şi stând degeaba.”
„Atunci când cineva dă milostenie cu durere, cerșetorul este ars de dragoste, de Hristos și începe și el să împartă, iar nu să adune.”
„Cel ce îşi ajută aproapele primeşte ajutor de la Dumnezeu. Cel ce critică oamenii cu invidie şi răutate Îl are pe Dumnezeu drept critic.”
„Pe omul care îţi cere iertare sinceră când greşeşte, să-l ierţi cu bunătate de fiecare dată şi să-l iubeşti şi de aproape. Iar pe cel viclean, care îţi cere chipurile iertare, ca să-şi facă treaba lui şi mereu să te încurce în treburile lui, şi care vatămă sufleteşte şi pe alţi oameni, iartă-i de şaptezeci de ori câte şapte şi în continuare să-l iubeşti de departe şi să te rogi pentru el.”
„Dumnezeu Care este tot bunătate, Părintele nostru iubitor Carele Se îngrijeşte de noi ne dă toate cele bune ca noi să le împărţim cu cei ce au nevoie de ele, însă noi păstrăm totul pentru noi. Dumnezeu nu ne va ierta aceasta. Va trebui să dăm seama pentru silinţa pe care nu ne-am dat-o şi pentru învârtoşarea inimii noastre.”
„Uitați faptele bune pe care le faceți. Amintiți-vă binele făcut vouă.”
„Omul merită să fie iubit numai pentru că este chipul lui Dumnezeu. Nu are importanță nici dacă este bun sau rău, virtuos sau păcătos. Omul merită să fie iubit pentru ceea ce este. Hristos a iubit și S-a jertfit pentru oameni păcătoși, destrăbălați: N-am venit să chem pe cei drepţi ci pe păcătoşi la pocăinţă. (Marcu 2, 17). În acest fel trebuie să-i iubim pe toți, fără deosebire.”
„Înlăuntrul durerii, se ascunde mai multă dragoste decât în dragostea firească. Căci, dacă suferi pentru celălalt, îl iubeşti puţin mai mult. Dragoste cu durere înseamnă să strângi în braţe pe un frate de-al tău care are demon, iar demonul să plece. Fiindcă dragostea care îmbrăţişează, dragostea duhovnicească cu durere, dăruieşte făpturilor lui Dumnezeu mângâiere dumnezeiască, îi îneacă pe demoni, slobozeşte suflete şi vindecă răni cu balsamul dragostei lui Hristos pe care îl varsă.”
Câtă nefericire există în lume! Când pe cineva îl doare şi se interesează de ceilalţi şi nu de sine, atunci el vede întreaga lume ca la radiografie, cu raze duhovniceşti.
„Bucuria pe care o simte omul când primeşte o binecuvântare materială este o bucurie omenească. In timp ce bucuria, pe care omul o trăieşte când dăruieşte, este dumnezeiască. Bucuria dumnezeiască vine odată cu dăruirea!”
Cuvintele Sfântului Paisie Aghioritul ne răscolesc pentru că sunt născute din suferință, din dragoste și din rugăciune.
Ne rămâne și nouă să le purtăm ca pe o flacără vie, și să ne întrebăm mereu:
Câtă iubire am pus azi în viața aproapelui meu?
Să ne străduim, fiecare în felul său, să fim puțin mai buni, mai atenți, mai iubitori. Să fim #OameniDeAjutor, după cum și Sfântul Paisie a fost un om al iubirii, pentru toți.
***
Avem nevoie de oameni implicați, cu inimi generoase, iar dacă ai ajuns până aici, înseamnă că și tu ești unul din ei.
Alege să susții cauzele caritabile ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei prin fiideajutor.ro și devino sursă de inspirație pentru întreaga comunitate!
Îți punem la dispoziție instrumente prin care poți dona online, rapid: de la donații online direct prin site, PayPal sau prin transfer bancar, până la redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit sau a 20% din impozitul pe profit.
fiideajutor.ro nu este doar un site web, este punctul de întâlnire pentru toți cei care doresc să ofere din resursele, timpul și expertiza lor în sprijinul aproapelui, o punte între cei care au nevoie și cei care pot oferi ajutor. Mai multe detalii despre noi poți accesa aici.
Fiecare vizitator are posibilitatea de a se implica activ în rezolvarea problemelor sociale prin donații, voluntariat, promovare pe rețelele de socializare și oferirea de feedback, contribuind astfel la construirea unei comunități mai unite și mai solidare.